האם חוקי לסגור מרפסת?

האם חוקי לסגור מרפסת?

השאלה לגבי חוקיות סגירת מרפסת נמדדת על פי סעיף היתר הבניה ב"חוק התכנון והבנייה" בישראל. באופן כללי, סגירת מרפסות מקורות באמצעות תריסים או חלונות אינה מצריכה היתר מן הסוג הזה. ניתן לבצע זאת ללא בקשה, כל עוד לא משנים את פני השטח. מנגד, סגירת מרפסת באמצעות בנייה חדשה, והוספת קיר עם חלון, מצריכים היתר מיוחד.

אחד הפתרונות המקובלים, עבור סגירות מרפסות ללא היתר, הוא בנייה באמצעות תריסים. מבחינה משפטית רק מבנה קבוע דורש היתר. היות והתריסים עונים על הגדרה של "מבנה נייד", ניתן להשתמש בהם לצורך סגירה מלאה או חלקית של המרפסת.

אפשר לראות דוגמא נוספת להתייחסות של החוק אל הנושא של היתרי בנייה וסגירת מרפסת. בעת בנייה של סוכך נדרש בעל הבית להשיג היתר מהעירייה המקומית, לעומת בניית פרגולה מתקפלת עשויה אלומיניום, הפטורה מהיתר כזה.

היחס של ועדות מקומיות אל סגירת מרפסות

הדרך הנכונה להתייחס אל חוק התכנון והבנייה היא לזכור, שכל סגירת מרפסת צריכה היתר, אך לקחת בחשבון גם את המקרים, שנחשבים יוצאי דופן. סגירת מרפסת יכולה להיחשב על ידי ועדות מקומיות מסוימות לשינוי פני החזית. מצד שני, ישנן ועדות מקומיות אשר סוברות הפוך, ולכן חשוב לבחון כל מקרה לגופו. במילים אחרות – החוק דורש היתר בנייה לצורך סגירת מרפסות, אך ועדות מקומיות לא תמיד מייחסות לכך חשיבות.

מי, שמעוניין לבדוק את החוק באופן ספציפי, יכול לפנות אל ס' 145א'(2) לחוק התכנון והבנייה תשכ"ה. החוק מציין מספר נקודות מרכזיות, עליהן מבססות ועדות התכנון והבנייה את ההחלטות שלהן:

א. שינוי פנימי – שיפוץ פנימי אינו דורש היתר, כל עוד הוא אינו משנה את החזית של הבניין.

ב. חזית הבניין – על בעלי הדירות להקפיד על הצבת תריסים וחלונות, אשר תואמים לחזות הכללית של הבניין. תחת הסעיף מופיעה גם התייחסות למונח "מרפסת שנסגרה כדין".

ג. הגדרת "בניין" – הפסיקה מפרשת בניין כמבנה קבוע. זו הסיבה שניתן לסגור מרפסות, או לבצע שינויים מרחיקי לכת במראה של מבנים ארעיים, כגון קראוונים וכדומה.

איך אפשר לדעת האם העירייה מאשרת סגירת מרפסת?

כפי שאפשר לראות, התשובה לשאלה, האם זה חוקי לסגור מרפסת, אינה פשוטה, ודורשת למידה של פרטי המקרה. בשנת 1992 שונה החוק הרלוונטי, ומאז מתמודדות הועדות המקומיות עם דרישות שונות עבור סגירת מרפסת ושינויים נוספים. לעיתים לסגירה יש משמעות של תוספות שטח לדירה, מה שמחייב התייחסות מיוחדת מצד העירייה המקומית. גם הנתונים המופיעים בתכנית הבניין העירונית – תב"ע – עשויים להיות משמעותיים בהקשר הזה.

בעיריות מסוימות נמנעים מאישור של מרפסות סגורות, ולכן קבעו זאת כחלק מהתב"ע, לעומת עיריות אחרות, שאינן מגלות התנגדות. לסיכום, התייעצות עם אנשי מקצוע יכולה לעזור בעת בירור החוקיות של סגירת מרפסת.

2

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

דילוג לתוכן